Sve više nezaposlenih

Bez autora
Jan 16 2012

Stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je na kraju novembra 2011. godine 23,7 odsto, što je rast u poređenju sa 22,2 odsto zabeleženih na kraju aprila prošle godine. Ako se poredi sa podacima iz oktobra 2010. godine, nezaposlenost je porasla za 4,5 odsto. Podaci o stopi nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika, dobijeni su na osnovu ankete o radnoj snazi, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava. Na kraju novembra stopa je bila 22,8 odsto za muškarce i 24,9 odsto za žene. Najviše nezaposlenih je u južnoj i istočnoj Srbiji. Brine podatak o stopi nezaposlenosti i da bi u narednom periodu trebalo usmeriti sve snage na poboljšanje poslovnog okruženja za preduzeća i privlačenje investitora. Taj podatak treba da nas zabrine, jer je nezaposlenost jedan od najvećih problema u srpskoj privredi i društvu. Potrebno je da se u narednom periodu napravi još bolje poslovno okruženja za razvoj domaćih preduzeća i privlačenje investitora.

Sve više nezaposlenihNezaposlenih je u novembru bilo 23,7 odsto, procenat i po više nego u aprilu. Najviše nezaposlenih u južnoj i istočnoj Srbiji. Neophodno je poboljšati poslovno okruženje za preduzeća i privući investitore, poručuju iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je na kraju novembra 2011. godine 23,7 odsto, što je rast u poređenju sa 22,2 odsto zabeleženih na kraju aprila prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Ako se poredi sa podacima iz oktobra 2010. godine, nezaposlenost je porasla za 4,5 odsto.

Podaci o stopi nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika, dobijeni su na osnovu ankete o radnoj snazi, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava.

Na kraju novembra stopa je bila 22,8 odsto za muškarce i 24,9 odsto za žene. Najviše nezaposlenih je u južnoj i istočnoj Srbiji.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović izjavio je da brine podatak o  stopi nezaposlenosti i da bi u narednom periodu trebalo usmeriti sve snage na poboljšanje poslovnog okruženja za preduzeća i privlačenje investitora.

"Taj podatak treba da nas zabrine, jer je nezaposlenost jedan od najvećih problema u srpskoj privredi i društvu. Potrebno je da se u narednom periodu napravi još bolje poslovno okruženja za razvoj domaćih preduzeća i privlačenje investitora", rekao je Jovanović Tanjugu.

Takođe, značajan je razvoj preduzetništva, a neophodna su i veća ulaganja u programe zapošljavanja nego što je to bio slučaj ranije, dodao je Jovanović.

Jovanović je istakao da bi, svakako, trebalo razmisliti "o smanjenju doprinosa i poreza na zarade, kako bi imali mogućnost da u narednom periodu stimulišemo novo zapošljavanje".

Ne treba, istakao je, prenebregnuti ni neophodnu reformu obrazovnog sistema, "jer trenutno na evidenciji NSZ trećina ljudi nema nikakvu kvalifikaciju".

"Sve su ovo stvari na kojima treba raditi u narednom periodu", naglasio je Jovanović i istakao da, u 2012. godini, po pitanju novog zapošljavanja treba biti "umereni optimista".

Udeo krize u stopi nezaposlenosti

Na pitanje, koliki je, po njegovom mišljenju, "udeo" ekonomske krize u povećanju stope nezaposlenosti, a koliko strukturna kriza u zemlji, Jovanović je odgovorio "da u svakom slučaju kada imate domaće probleme, a uz to postoje i problemi u svetu, i EU, multiplikuju se problemi i na domaćem tržištu rada".

"Imamo različite situacije u zemljama EU, pa tako u Nemačkoj raste zaposlenost, dok u Španiji i Portugaliji postoje problemi na tržištu rada, tako da se efekti ekonomske krize različito manifestuju u pojedinim državama u Evropi", rekao je Jovanović.

Direktor NSZ je rekao i da Anketa RSZ o radnoj snazi, pokazuje da u Srbiji postoje velike regionalne razlike, što se može videti i po stopama nezaposlenosti.

"Činjenica je da je u istočnoj Srbiji velika nezaposlenost govori o tome da je čitav taj kraj bio čitav niz godina i decenija ekonomski zapostavljen pa tako dolazak investitora, poput 'Gorenja' i drugih mogu biti instrumenti za razvoj domaćeg preduzetništva i mogu popraviti stanje na tržištu rada", rekao je Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik